La jardinoteràpia és l’art d’elaborar espais naturals sembrant, tenint cura del cultiu de les plantes i el seu cuidat, sigui flors com plantes ornamentals o d’ús alimentari.
No té per què dur-se a cap només a l’exterior, hi ha també espais a l’interior que es poden adaptar per a les plantes o flors, així que a qualsevol llar es podria practicar.
La jardinoteràpia o també anomenada jardineria terapèutica és una activitat tant artística com recreativa i és tant el seu èxit, que ja s’utilitza com a mètodes per millorar l’estat dels pacients a hospitals de tot el món.
Té molts de beneficis per a l’humà, afavoreixen l’estimulació, l’educació, el desenvolupament i inclús la rehabilitació en l’àmbit físic, psicològic i emocional de les persones.
- A part dels seus beneficis terapèutics, també fa que en cas de plantar per consum humà, aquest fruit sigui ecològic i per això sigui un aliment més saludable.
- Enforteix el sistema immunitari, ja que la seva pràctica si és a l’aire lliure fa que la persona agafi la vitamina D del sol que ajuda a absorbir el calci. El calci és un mineral que ajuda a enfortir els ossos i el sistema immunitari.
- Millora la son i el descans, com els nivells de cortisol es redueixen, l’estrès també ho fa. La seva activitat relaxa i tranquil·litza i ajuda a millorar la qualitat del son.
- La qualitat de l’aire millora tant en plantes d’interior com amb les d’exterior. Aquestes ajuden a purificar i netejar l’aire. Respirar aire net és important per cuidar la salut dels pulmons.
- Pel que fa a educació, els nens tenen una millor educació pel que fa a alimentació i comprendre millor d’on surten els aliments, a més a més la seva participació en el procés fa que se’ls doni molta estimulació.
- Per a la gent més gran, és important, ja que ajuda a incentivar l’estimulació cognitiva. Cada planta té el seu procés i cuidat per les seves característiques i donar-los aquesta responsabilitat els motiva a voler aprendre més sobre el tema, que siguin molt més actius, exercitar la seva memòria i prestar més atenció a l’activitat per poder-ho fer de forma correcta.
- Ajuda a la satisfacció de l’individu que ho practica. La seva activitat fa que els humans ens sentim realitzats i útils, i com a conseqüència obtenim satisfacció d’allò que estem fent. Quan es comparteix l’experiència amb altres persones, es rep reconeixement i valor a l’esforç invertit.
- A més a més, la pràctica de la jardineria fa que s’aconsegueixin molts coneixements sobre el sector, habilitats i mètodes de treball que poden ser útils i posar en pràctica en un futur, tant per ajudar a companys, com per buscar feina.
Aquests són només uns quants dels molts beneficis que té la jardinoteràpia. Es recomana per començar amb la teràpia amb plantes més fàcils de cuidar per anar agafant habilitat.La més recomanada per començar amb la jardineria terapèutica és l’Àloe Vera.
L’Àloe Vera és una planta que necessita un cuidat bàsic i a més a més és capaç de resistir molt. Només necessita 3 coses bàsiques: drenatge, aigua i sol. L’únic que s’ha de tenir en compte és que és una planta que necessita molta llum del sol i que a l’estiu un excés de sol podria fer que es cremés. Un bon consell per saber quan necessita aigua és vigilar que la terra sempre estigui humida.
L’Àloe Vera és només una de les moltes plantes que podrien ser més fàcils per als principiants de la jardinoteràpia, però escollir una planta o flor que realment agradi és la millor opció, sempre hi haurà més motivació i es treballarà més a gust.