Què és un edifici sostenible i per què és el futur

Actualment, la construcció i l’ús d’edificis són els culpables del 35% del consum d’energia i gairebé del 40% de les emissions de Co2 del món. Enfront d’un canvi per a un món millor i respectuós amb el medi ambient, cada vegada són més els que escullen una opció sostenible per construir.

S’espera que al llarg de la pròxima dècada el món faci un gir i es redueixin els nivells de contaminació i del nostre impacte mediambiental. Per això, cal que els pròxims anys s’aposti per economia circular i edificis sostenibles.Segons els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de la ONU i Javier Torralba, director de BREEAM Espanya, entitat que té el certificat de sostenibilitat en la construcció, un edifici sostenible hauria de:

  • Prioritzar la il·luminació natural, per tal d’estalviar energia.

  • Tenir una correcta regulació tèrmica, aconseguint-ho serà més fàcil que l’usuari no faci ús d’electrodomèstics consumeixin energia per regular la temperatura.

  • Bona qualitat d’aire a l’interior

  • Bona accessibilitat i confort.

  • Disposar d’aigua neta, monitoritzant el seu consum i filtrar-la per evitar la seva contaminació.

  • Produir i construir materials sostenibles. L’ús de materials responsables i reciclats, prioritzant l’economia circular, permet aprofitar els recursos donant-los una altra vida i tornar-los als mercat d’una forma nova, amb l’objectiu de fabricar de la forma menys invasiva i sense contaminar, fins que finalment quan ja no es puguin reutilitzar i es reciclin de forma respectuosa amb el medi ambient.

  • Energia assequible i no contaminant. Un edifici sostenible, eficient i que estalvia energia, ha de comptar amb fonts d’energia renovables, electrodomèstics i llums de baix consum i monitoritzar el seu ús. Un bon exemple d’edificis sostenibles són els denergia neta nul·la o emissions de carboni zero, són edificis de molt baix consum energètic i net. El seu objectiu és que l’energia consumida i les emissions de CO2 siguin compensades amb fonts d’energia renovables.

És difícil disposar de tots, però complint els mínims ja es podrà dir que l’edifici és sostenible i estarà perfectament adaptat per complir l’activitat per la qual s’ha construït de forma eficient, sent respectuós amb el planeta i les persones. Al ser tan difícil, algunes persones prefereixen construint centrant-se amb l’estalvi energètic, en canvi, una altra part es centra en la salut i el confort.

Dues de les coses que també s’han de tenir en compte a l’hora de construir i que formen part dels requisits per tal d’obtenir el certificat LEED (Leadership in Energy & Environmental Design, donat per la U.S Green Building Council (USGBC), un dels organismes d’edificació responsable més exigent del món, són:

  • La construcció de l’edifici sobre un terreny sostenible.
  • Estigui situat a prop o ben connectat amb el transport públic.

Tres exemples de construccions a Espanya que destaquen per ser sostenibles i demostren que hi han moltes possibilitats en aquest sector per tal de reduir l’impacte mediambiental:

  • Mercat de Sant Antoni a Barcelona

És un dels mercats més grans de Barcelona i fou dissenyat per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. La seva construcció va ser el 1882, és un lloc emblemàtic i una icona arquitectònica sostenible.

Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas de Ravetllat Arquitectura, més d’un segle després van afrontar el repte de reconstruir-lo. La seva reconstrucció es va basar en convertir-lo en el més sostenible i eficient energèticament d’Espanya. Van recuperar les ruïnes i van construir l’edifici amb unes instal·lacions geotèrmiques, mantenint així un disseny antic però combinant-lo amb el desenvolupament sostenible actual.

És l’únic mercat d’Espanya que compleix amb el pla energètic de la Comissió Europea i a més a més, el projecte ha sigut reconegut pels Premis 3 diamantes que dona Mitsubishi Electric.

  • Torre Caleido a Madrid

La Torre Caleido és la cinquena torre del passeig de la Castellana a Madrid, es tracta d’un espai perquè la tecnologia, la salut, el coneixement i l’oci siguin benefici de les persones. Els encarregats del disseny d’aquest edifici d’arquitectura biofílica han sigut els estudiants d’arquitectura Fenwick Iribarren Architects i Serrano-Suñer Arquitectura, que s’han centrat explícitament en el benestar de les persones.

D’aquest projecte cal destacar la importància que se li ha donat a tots els components, des de reutilitzar una parcel·la urbana ja desenvolupada, fins a reduir un 50% el consum de l’aigua mitjançant un sistema de rec per degoteig, o l’ús de materials reciclats i de proximitat. Aquest edifici al 2016, durant la seva segona fase conceptual, ja va sol·licitar el certificat LEED, (Leadership in Energy & Environmental Design, donat per la U.S Green Building Council (USGBC).

  • Sempre Fisterra a Costa da Morte

L’hotel gallec dissenyat per Henrique Ferro Cruz i situat a Costa da Morte, és el primer a obtenir la certificació Passivhaus a Espanya.

És un edifici construït amb materials sostenibles i que compleix tots els paràmetres per a considerar-se un edifici de consum gairebé nul. Quan són èpoques caloroses, aconsegueix el confort tèrmic sense necessitat de recórrer a mitjans actius, com les estratègies passives, voladissos de balcons per a una protecció solar, finestres optimitzades i ventilació natural.

Sempre Fisterra, a més a més prioritzar la protecció de l’entorn oferint serveis mediambientals sostenibles, fomenta hàbits respectuosos amb el que necessita el planeta, tant per al seu equip com per als hostes.

Aquests són només tres exemples de construccions a Espanya que demostren la importància de la construcció d’edificis sostenibles.